Térdfájdalom, sarokfájdalom
Térdfájdalom, sarokfájdalom


Sarokfájdalom, térdfájdalom

 

Önnel is előfordult már, hogy fájlalta térdét? Vagy rendszeres sarokfájdalom gyötri? Azt gondolja, ez a korral jár, és úgysem lehet ellene tenni semmit? Pedig lehetséges, hogy Ön is abba a csoportba tartozik, akiknél a térdfájdalom vagy sarokfájdalom egyszerűen megszüntethető egy talpbetét segítségével!

 

A befelé forduló boka okozta sarokfájdalom, térdfájdalom

 

A bokafájásra, sarokfájdalomra, térdfájdalomra panaszkodóknak fontos tudnia: Amennyiben a fájdalom nem valamilyen sérülés vagy baleset következménye, jó eséllyel a nem megfelelő járásmód, illetve a befelé forduló boka, vagy a talp deformációja miatt alakul ki. Az ilyen sarokfájdalom, térdfájdalom jellemzően felkeléskor, járáskor, lépcsőn való közlekedéskor jelentkezik. Olykor pattanó érzés, roppanó hang is kísérheti.

 

Térdfájdalom – a hobbisportolók legnagyobb ellensége


A térdsérülés, illetve a térdfájdalom főként a rendszeresen, de csak hobbiszinten sportolókat veszélyezteti. A teniszkönyök széles körben ismert fogalom, de a futótérdről alig hallani. Pedig leggyakrabban emiatt lép fel térdfájdalom. A futótérd az inak gyulladásával jár, a térd előtt akár duzzanat is kialakulhat. Kiváltó okai között szerepel a túlzásba vitt vagy helytelenül végzett a futás, biciklizés illetve síelés.

Általában elegendő lehet a pihentetés is az enyhe térdfájdalom kezelésére. Ha azonban a térdfájdalom mellé duzzanat is társul, mindenképpen javasolt felkeresni egy orvost. Érdemes odafigyelni a rendszeresen jelentkező fájdalomra, ugyanis komolyabb problémák előfutára is lehet, súlyosabb esetekben kezelésként már csak a műtét kerülhet szóba.

Némi elővigyázatossággal rengeteget tehet térde egészségének megóvása érdekében. Első lépésként oda kell figyelni arra, hogy kerülje a túlzott igénybevételt. A túlerőltetés a térdfájdalom melegágya. Vigyázzon ízületei épségére! Amennyiben szükséges, szedjen porcerősítő készítményeket! És válasszon olyan cipőt, illetve talpbetétet, amely Ön helyett is őrzi térdét!

 

Sarokfájdalom – senkit nem kerül

 

A lábfej panaszai közül a sarokfájdalom a leggyakoribb. Okai között a túlterhelés és az ütődés szerepel az első helyeken, érthető tehát, ha kialakulása rendszerint a sportra, illetve a nem megfelelő lábbeli viselésére vezethető vissza. Szerencsére a sarokfájdalom viszonylag gyorsan elmúlik, de ha nem szünteti meg a kiváltó okot, újra és újra vissza fog térni.

Nemcsak a sportolók szenvednek a visszatérő sarokfájdalom okozta kellemetlenségektől, hanem azok is, akik a hétköznapokban nem figyelnek oda a cipő kiválasztására. A sarokcsontot érő ütések ugyanis nemcsak futás, hanem járás vagy lépcsőzés közben is terhelik a lábat, sőt a hosszú ideig tartó állás is okozhat fájdalmat. Ha az ütések energiáját sikerül elvezetni, a sarokfájdalom megelőzhető, sőt meg is szüntethető.

Legtöbb esetben a sarokfájdalom pihentetéssel kezelhető. Viszont ha a fájdalom egy hét után sem mérséklődik, illetve duzzanattal, zsibbadással vagy lázzal jár, mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatni.
Mint oly sokszor, a sarokfájdalom esetében is érdemes a kezelés helyett inkább a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. A lábfej hátrafeszítésével végzett nyújtások, a sportot megelőző bemelegítés hatásos, azonban a célszerűtlen lábbeli hordásával sajnos nem sokat ér.
 

 

Hogyan segíthet ezeken talpbetét?

 

A Footdisc talpbetét család speciális kialakítása révén a nem sérülésből adódó sarokfájdalom, térdfájdalom megszüntetésében hathatós segítséget nyújt, mivel a talp megfelelő pontjainak alátámasztásával megszünteti a boka befelé dőlését, és a helyes járásmód biztosításával tehermentesíti az ízületeket. A Footdisc talpbetétek segítségével a lábfej visszakerül eredeti pozíciójába, ennek köszönhetően csak az olyan, komplexebb problémákkal kell szakorvoshoz fordulni, amelyeknél teljesen egyedi talpbetét (pl. lúdtalpbetét) készítésére van szükség.

A talpbetét kialakítása révén elnyeli a földet éréskor keletkező rezgéseket, ezzel tehermentesíti az ízületeket. A párnázás a térdfájdalom és a sarokfájdalom megelőzését szolgálja, de egyszersmind kényelmet is nyújt a lábfejnek. A Footdisc betétek garantálják, hogy lába tökéletesen illeszkedni fog a cipőbe, aminek köszönhetően még nagyobb komfortot érhet el.

Talpbetéteink tervezése során figyelembe vettük a speciális igényeket. Tudjuk, hogy a térdfájdalom ugyanúgy gyötri a focistákat, mint a kézilabdázókat. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a sarokfájdalom jelentkezhet teniszezőknél és állómunkát végzőknél is. A fájdalom ugyanaz, ám eltérő mozdulatok okozzák, így fontos volt, hogy a talpbetét összhangban legyen ezekkel. Számos sportágat vizsgáltunk, és olyan megoldást találtunk, amely egyaránt kielégítő a hétköznapokban és az edzések során.