Vízhólyag
Vízhólyag


Vízhólyag

 

Ön sem szereti a vízhólyagokat?Sokaknál jelentkező probléma – különösen nyáron – a vízhólyagok keletkezése, amelyek nemcsak esztétikailag kellemetlenek, de fájdalmasak is tudnak lenni. Bár vannak kezelési lehetőségek a házilagos „kilyukasztástól” kezdve a direkt e célra készült krémek alkalmazásáig, de a vízhólyag is olyan dolog, amit sokkal egyszerűbb megelőzni.

 

Miért alakul ki vízhólyag?

 

A vízhólyag az érintett bőrfelület egyidejű nyomása és súrlódása miatt alakul ki akkor, ha az erőhatás nem szakítja le a képződményt. A vízhólyag gyakorlatilag elválasztja a felső réteget az alatta levő bőrrétegtől, s a kettő közti területet szövetközti folyadék (nyirok) tölti ki.

 


Miért alakul ki gyakrabban vízhólyag nyáron?

 

Vízhólyagos láb

A nyári hőség fokozza a lábizzadást, s a fokozott nedvesség miatt a súrlódás is gyakoribb, így vízhólyagok is nagyobb eséllyel alakulnak ki. Javasolt jól szellőző lábbelit választani, zárt cipő esetén pedig hintőport, izzadásgátló sprayt használni.

 

Fenti okból, a sportolóknál is igen gyakori ez a probléma, mivel náluk a rendszeres mozgásból adódóan gyakrabban jelentkezik a lábizzadás, a bőr nyomása és súrlódása, így télen-nyáron egyformán gyakran alakulhat ki vízhólyag náluk.

 

A vízhólyag kezeléséről

 

Örök dilemma, hogy ki kell-e, illetve egyáltalán ki szabad-e lyukasztani a vízhólyagot. A válasz az, hogy igen is meg nem is.

 

Amennyiben a vízhólyag olyan helyen van, ahol nem okoz kényelmetlenséget, nem dörzsöli semmi és a mérete sem túl nagy, nem érdemes bántani. Ekkor elég annyi, ha tisztán tartja, és vigyázz arra, hogy ne áztassa ki fürdés közben. Esetleg tehet rá némi vazelint, hogy elkerülje a súrlódást. Jobb, ha a vízhólyag szabadon marad, ez gyorsítja a gyógyulást. Ha azonban fennáll a veszélye annak, hogy kidörzsölődik, ragtapasszal lefedheti. Ez vonatkozik az éjszakai kezelésre is, hiszen a durvább ágyneműk is megsérthetik a vízhólyag felületét. A körömvirágkrém és az aloe vera is hatásos lehet.

 

Ha a vízhólyag nagyméretű vagy állandó dörzsölésnek van kitéve, javasolt otthon kiszúrni, hogy ne magától fakadjon ki. Utóbbi esetben ugyanis fennáll az elfertőződés veszélye, ami jelentősen elnyújtja a gyógyulás folyamatát. Steril körülmények között kezelve a problémát minimálisra csökkentheti a kockázatot.

 

Mit tegyen, ha elkerülhetetlen a vízhólyag kiszúrása?

 

Csupán néhány egyszerű kellékre lesz szüksége, amelyek minden háztartásban elérhetők. Készítsen elő egy tűt vagy egy borotvapengét és némi steril gézt!

  • Sterilizálja a tűt vagy a pengét! Ezt legegyszerűbben úgy teheti meg, ha addig tartja lángba a fémet, amíg az vörösen kezd izzani. Ezt követően hagyja, hogy a tű magától hűljön vissza!
  • Tisztítsa meg a vízhólyag felületét! Használhat fertőtlenítőt vagy orvosi alkoholt.
  • Tegyen steril gézlapot a vízhólyagra!
  • Óvatosan oldalról szúrja ki a hólyagot, majd gyengéd mozdulatokkal – figyelve arra, nehogy megsértse a bőrt – nyomja ki a váladékot.
  • A kiszúrást követően ismét fertőtlenítse a vízhólyagot, majd kösse be! A kötést naponta kétszer cserélje újra!


Amennyiben a vízhólyag újra visszanőne, ismételje meg a teljes folyamatot!

 

A vízhólyag megelőzhető

 

Megkímélheti magát a kellemetlen procedúrától, illetve a fájdalomtól. Csupán néhány tanácsot kell megfogadni ahhoz, hogy elejét vegye a vízhólyag kialakulásának. A test bármely pontján megjelenhet vízhólyag, ha a bőrt egyszerre éri nyomás és dörzsölés. Ilyenkor a bőr felső rétege elválik az alatta lévőtől, és a két réteg közé nyirokfolyadék kerül. Mi most csak a lábon megjelenő hólyagokkal foglalkozunk, mivelhogy ezek a legkényelmetlenebbek.

 

A megfelelő cipő kiválasztása a legfontosabb, ha nem szeretne vízhólyagtól szenvedni. Cipővásárláskor olyan vastagságú zokniban próbáljon, amilyet később is viselni fog! A cipő mérete akkor jó, ha felállva körülbelül egy ujjnyi hely marad a cipő orra és a leghosszabb lábujj között. Nem ajánlott a reggeli órákban cipőt próbálni. Napközben a lábfejünk megduzzad, ami akár egy teljes méretnyi különbséget is jelenthet. A reggel még kényelmes cipő délutánra már túl szoros lehet. Talpbetéttel még kényelmesebbé teheti a kiválasztott cipőt.

 

Készüljön fel edzés vagy túrázás előtt! A vízhólyag nedves környezetben könnyebben kialakulhat, ezért ajánlott az izzadásgátló használata. Szintén jó szolgálatot tehet a vazelin, ha azokra a helyekre viszi fel, ahol valószínűbb a hólyag megjelenése.
 

 

Hogyan segíthet a Footdisc talpbetét?

 

A Footdisc sport talpbetét csökkenti a talpra jutó nyomást, és segít elvezetni a nedvességet is, ezáltal jelentősen csökkenti a vízhólyagok kialakulásának esélyét. Próbálja ki Ön is, előzze meg a problémát ezzel az egyszerű és kényelmes megoldással!